בקרב 10% מהילדים עד גיל ארבע יתפתח בקע אפיגסטרי בדופן הבטן, אולם רק לעיתים נדירות הוא יגרום לתסמינים שיעוררו חשד להימצאו. מהו בעצם בקע אפיגסטרי, באילו מצבים יש לטפל בו וכיצד? התשובות בפנים.

בקע אפיגסטרי הוא בליטה בקו האמצע של דופן הבטן, בין ןהטבור לעצם החזה (סטרנום). במצב תקין, השריר ודופן הבטן מאוחדים וסגורים לחלוטין עד לקו האמצע. אולם במקרים מסוימים, נשאר פתח בין שני צידי השריר, דרכו פורצת רקמת שומן תוך בטנית ומובילה להיווצרות הבליטה האופיינית.
מהם הגורמים להתפתחות של בקע אפיגסטרי?
בקע אפיגסטרי יכול להיות מולד, אולם במקרים מסוימים הוא מתפתח בגילאים מאוחרים יותר, לרוב עד גיל ארבע. לצד זאת, מין הילד מהווה גורם סיכון להתפתחות הבקע: בקע זה שכיח יותר פי שניים בבנים מאשר בנות.
אילו תסמינים יכולים להעיד על קיום של בקע אפיגסטרי?
התסמין השכיח ביותר המעיד על קיום הבקע הוא בליטה אשר תופיע בקו האמצע של הבטן – בין הפופיק לבין עצם החזה. הבליטה אינה חייבת להיות קבועה והיא נוטה להופיע במצבים מסוימים, כמו שיעול ו/או צחוק. לעיתים, הילד/ה יתלונן/תתלונן על כאב, למרות שמדובר בתופעה נדירה יחסית.
האם יש צורך לטפל בכל אחד מסוגי הבקעים?
מה מהלך הניתוח?
הניתוח לתיקון הבקע מתבצע בהרדמה כללית. במהלכו, מיוצר חתך קטן מעל לבליטה, רקמת השומן שנתקעה מוסרת והפתח שנוצר בדופן הבטן נסגר באמצעות תפרים (בשונה מניתוח המתבצע במבוגרים, בילדים נדרשת סגירה של הממברנה שבין השרירים בלבד, ללא צורך בשימוש ברשת).
מה צפוי בתקופת ההחלמה אחרי הניתוח?
ניתוח לתיקון בקע אפיגסטרי נחשב לפשוט ובטוח מאוד. הוא מתבצע באופן אמבולטורי ועל כן כבר באותו היום הילד/ה ישוחרר לביתו. לאחר הניתוח, יכול להתפתח שטף דם אזורי, כמו גם כאבים שימשכו מספר ימים ויוקלו באמצעות תרופות לשיכוך כאב.
נדרשת מנוחה של כיומיים בבית ולאחר מכן ניתן לחזור למסגרת, אולם יש להימנע מפעילות גופנית ומאמץ במשך שבועיים. כמו כן, יש להימנע מכניסה לים או לבריכה עד להחלמת הפצע. לאחר כיממה ניתן להתקלח עם מים זורמים.
לאחר כשבועיים תתקיים פגישת ביקורת בה תיבחן תקינות החלמת הפצע הניתוחי. התפרים המשמשים לסגירת הבקע מסיסים ולכן אין צורך בהסרתם.
אם עולה חשד לקיום של בקע אצל התינוק/פעוט, למי כדאי לפנות?
פעמים רבות הורים מבחינים בבליטה בבטן של הפעוט/ה, אולם לא ממהרים לפנות לייעוץ רפואי מאחר שהיא אינה מלווה בסימפטומים נוספים, כמו כאב. עם זאת, חשוב לפנות לכירורג/ית ילדים לשם להערכת הבקע וטיפול בו בגיל צעיר. כאמור, ביצוע הניתוח בגיל מבוגר דורש זמן החלמה ארוך יותר ויכול להוביל לבעיות אסתטיות. על כן, מומלץ לפנות לכירורג/ית ילדים בשלב מוקדם ככל הניתן כדי לתקן את הפגם בבטחה ולהימנע מסיבוכים עתידיים